Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
La sciença dins la lenga nòstra
12 janvier 2010

L'esquilhaire

Ancuèi vau començar una categoria nòva, per de problèmas/devinalhas.

3caminsD'en primier, una question de sason, embé aquesto freg que nos fa tombar leis orelhas. Un esquilhaire es de naut d'una montanha e vòu prendre de vitessa cap a un tremplin, aval. Per aquò deu faire una causida entre tres camins : un qu'a totjorn la mema penda (lo blu a man drecha), un que li fa faire la cabussada a la debuta pi qu'es mai plan a la fin (lo verd), e un darrièr qu'es mai e mai pendolos (lo rotge).

1) Quau camin li balharà la vitessa maximala ? (supausem qu'a d'esquilhs perfèts, valent a dire que neglijam lei fretaments)

2) Quau camin li menarà au tremplin en un temps minimau ?

Mi podetz respondre en comentaris, balharai la responsa "la setmana que ven". A lèu.

Publicité
Commentaires
L
1)Toei les camins menaràn a la mema vitessa ! Ven dau principi de conservacion de l'energia (se aviam pilhat en compte de fretaments seriá mai complicat).<br /> Lo fach d'estre sus la montanha si pòu descriéure coma una energia potenciala, energia potenciala qu'es trasformada en energia cinetica dins la calada (valent a dire que la soma energia potencial mai energia cinetica es constanta). Coma partem dau meme ponch avèm la mema energia potencial a la debuta, e donc la mema energia cinetica a l'arivada.<br /> <br /> 2)Lo verd (que comença embé una penda fòrta) menarà au temps minimau, per l'encausa dau principi d'inercia : la vitessa qu'es estada producha a la debuta demorarà dins toei lo camin, serà explotada mielhs.<br /> Podetz regarjar lo limit monte lo camin es exactament un troç en penda e un troç plan : se li a lo troç plan d'en primier l'esquilihaire va pas jamai calar, caudrà un temps infinit ; mais se lo troç en penda es en primier, l'esquilhaire tombarà en accelerant dins la penda, pi contunharà sus lo troç plan embé la mema vitessa.
J
Bonser,<br /> <br /> lu vert per la rapiditat e lu roge per lu temps minimau, mas seriá pas esplicar perquè.
Publicité
Publicité